top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΣύλλογος Οσσαίων

18/4: Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών. Η οικία Χατζή & Χατζηχριστάκη της Όσσας

Έγινε ενημέρωση: 18 Απρ

Η ΟΙΚΙΑ ΧΑΤΖΗ & ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΑΚΗ ΤΗΣ ΟΣΣΑΣ ΣΕ ΟΡΙΑΚΗ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ


Σύμφωνα με την UNESCO, εκτός των γνωστών μνημείων και των μεγάλων αρχαιολογικών χώρων που προστατεύονται ανά την υφήλιο, μνημεία που χρήζουν προστασίας αποτελούν και τα λιγότερο γνωστά και προβεβλημένα κατά τόπους στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς που απαρτίζουν το αγροτικό τοπίο, όπως οι εκκλησιές και τα εξωκλήσια, τα αγροτικά κτίσματα και κατοικίες, οι πρωτοβιομηχανικές εγκαταστάσεις, οι βρύσες, τα γεφύρια, τα μονοπάτια κ.ά.


Μεταξύ των κηρυγμένων και προστατευόμενων μνημείων από την Πολιτεία (Υπουργείο Πολιτισμού), από αυτά που χαρακτηρίζουν το αγροτικό τοπίο και την αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας, συγκαταλέγεται και η παραδοσιακή οικία Χατζή & Χατζηχριστάκη της Όσσας, ιδιοκτησίας του Δήμου Λαγκαδά. Μια πλατυμέτωπη διόροφη κατοικία των αρχών του 19ου αιώνα, χτισμένη με πέτρα και ξύλο, με χαγιάτι και στεγασμένη προεξοχή άνωθεν του ορόφου, από τα τελευταία και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα δείγματα της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του βορειοελλαδικού χώρου.


Δυστυχώς, η οικία έχει περιέλθει σε ΟΡΙΑΚΗ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ αναμένοντας τη γενναία εκείνη πρωτοβουλία και σεβασμό που θα της δώσει και πάλι το σωτήριο «φιλί της ζωής»…για να συνεχίσει να υπάρχει και να μεταφέρει μνήμες και ιστορίες μια άλλης εποχής…


Οι δύο εγκεκριμένες μελέτες αποκατάστασης (2004 και 2010) που είχαν ανατεθεί και πληρωθεί από τον πρώην Δήμο Βερτίσκου δεν βρήκαν την μέχρι τώρα ανταπόκριση των διοικήσεων του Δήμου Λαγκαδά. Ευελπιστούμε ότι η νέα διοίκηση του Δήμου θα αξιοποιήσει τις διπλωματικές και τις προμελέτες που εκπονούνται εδώ και 3 χρόνια από τα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και από το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Α.Π.Θ. «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού», με σκοπό να αναζητηθεί το ανάλογο εθνικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου, ώστε να αποδοθεί και πάλι στην κοινωνία της Όσσας και να αποτελέσει ένα στολίδι για τον Δήμο μας!


45 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page