Αποκριά Όσσας 2023

Με φασολάδα, λαγάνα κι άλλα εδέσματα, μεταμφιέσεις, μουσική και χορό, γέλιο και πολύ κέφι γιόρτασαν οι Οσσαίοι τη φετινή «ΑΠΟΚΡΙΑ ΟΣΣΑΣ 2023», την Κυριακή της Τυρινής 26 Φεβρουαρίου.

Με το καζάνι της φασολάδας να αχνίζει και το μοίρασμά της μετά στον κόσμο, μαζί με ένα κομμάτι τραγανής λαγάνας, γιορτάσαμε και τη φετινή Αποκριά, παρέα με τη μουσική παρέα του Τάκη Ζώρα που έδωσε το σύνθημα για γλέντι και χορό! Δεν έλειψαν φυσικά και οι μεταμφιέσεις, δίνοντας χρώμα και αποκριάτικο παλμό. Επίσης, είχαμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας την τραγουδίστρια και φίλη μας Μαρία Αρβανίτη, η οποία με τη φωνή της μας χάρισε μερικά όμορφα τραγούδια της παράδοσης, αλλά και του λαϊκού πενταγράμμου! Την ευχαριστούμε πολύ!

Νωρίς το απόγευμα, η πρόεδρος έδωσε το σύνθημα για το άναμμα της «Σίρνιτσας», της καθαρτήριας φωτιάς, που συμβολίζει τον εξαγνισμό της ψυχής και την αναγέννηση της φύσης, και που ανάβεται την Κυριακή της Τυρινής (σλάβ. σίρινι>τυρί). Η σίρνιτσα άναψε απέναντι από το γήπεδο, που με το φως της σημαδεύει επίσης τη νίκη του φωτός και τον ερχομό της άνοιξης. Ταυτόχρονα, τηρήσαμε το «Προστάβανι», μοιράζοντας το πολύτιμο κάποτε πορτοκάλι οι μικρότεροι προς τους μεγαλύτερους, ζητώντας συγχώρεση και τηρώντας ένα έθιμο που πολύ έξυπνα οι πρόγονοί μας «επινόησαν», για να συνεχίσουν «καθαροί» και απαλλαγμένοι από σκέψεις και λογισμούς, ώστε να προετοιμαστούν για τις μέρες του Πάσχα που πλησιάζουν.

Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από τον Σύλλογο Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» και το Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Όσσας, με την υποστήριξη της ΔΗ.Κ.Ε. Λαγκαδά.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, η αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Άννα Σαρίκου, ο διευθυντής της ΔΗ.Κ.Ε.Λ. κ. Δημήτρης Ροντίρης, η πρόεδρος της Κοινότητας Καβαλαρίου κ. Γεωργία Μιχαηλίδου, η πρόεδρος της Κοινότητας Πολυδενδρίου κ. Πελαγία Χρυσανθοπούλου, οι υποψήφιοι βουλευτές κ. Δώρα Αυγέρη (Σύριζα) και κ. Νίκος Βιδάλης (ΝΔ), ο υποψήφιος δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αστέριος Μπρατάνης.