Μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες και εκλεκτοί προσκεκλημένοι του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στην Πλάκα της Αθήνας, το απόγευμα του Σαββάτου 20 Ιανουαρίου 2024, στο πλαίσιο της έκθεσης «Τα Πλουμιστά Υφαντά της Όσσας Θεσσαλονίκης» (12.12.2023 - 28.01.2024), που συνδιοργάνωσαν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και ο Σύλλογος Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα».
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα υποδοχής του αρχοντικού σπιτιού της πρώτης Ελληνίδας λαογράφου, Αγγελικής Χατζημιχάλη, η Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, ομότ. Ερευνήτρια και τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών μίλησε με θέμα: «Τα Πλουμιστά Υφαντά της Όσσας Θεσσαλονίκης, έμπνευση για νέες δημιουργίες».
Η κ. Καμηλάκη είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει συνοπτικά το έργο και την πολυποίκιλη δράση του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα», τις ενέργειες για τη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα και των στοιχείων λαϊκού πολιτισμού του οικισμού, καθώς και για τα ιδιαίτερης τέχνης και αισθητικής υφαντά αριστουργήματα των γυναικών της Όσσας, που με ενέργειες του συλλόγου φιλοξενήθηκαν και προβλήθηκαν για ένα μήνα στο Μουσείο Χατζημιχάλη της Αθήνας. Στη συνέχεια, η ομιλήτρια αναφέρθηκε σε παραδείγματα χειροτεχνίας ανά την Ελλάδα που λειτούργησαν υποδειγματικά στο παρελθόν αλλά σήμερα έχουν αδρανήσει, αλλά και στις ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα επανεκκίνησης της ελληνικής χειροτεχνίας. Τέλος, παρουσίασε ενεργές δράσεις στον ελληνικό χώρο που λειτουργούν ως καλά παραδείγματα και που μπορούν να έχουν ταυτόχρονα οικονομική, αναπτυξιακή και πολιτιστική διάσταση. Μέσα, λοιπόν, από μια νέα οπτική και αντίληψη και τα υφαντά της Όσσας έχουν τη δυναμική να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για νέους καλλιτέχνες και επαγγελματίες, που θα μετουσιώσουν τον ανεκμετάλλευτο αυτό πολιτιστικό πόρο σε αναπτυξιακό εργαλείο.
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό, ενώ παρέμβαση έκαναν, επίσης, η Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Οσσαίων κ. Σοφία Καραϊωάννου και κ. Άγγελος Μήτσας, αντίστοιχα, ευχαριστώντας την κ. Καμηλάκη, τον Δήμο Αθηναίων, τον κ. Καραμανέ και το Κέντρο Λαογραφίας, τους ανθρώπους του Μουσείου, όλους τους Οσσαίους που βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της αξιόλογης δράσης, αλλά και όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, όπως και για το αγκάλιασμα αυτής της μοναδικής έκθεσης των υφαντών της Όσσας, που είχε μια ανέλπιστη ανταπόκριση από το κοινό που την επισκέφθηκε κατά τη σύντομη περίοδο λειτουργίας της. Ευχή όλων η αποτύπωση αυτής της δράσης σε μια καλαίσθητη έκδοση, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής και τεκμηρίωσης του σπάνιου υλικού. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση που θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2024.
Την εκδήλωση προλόγισε η λαογράφος και Δ/ντρια του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» κ. Σταυρούλα Πισιμίση, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ και εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων κ. Ελένη Ζωντήρου, η Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου (δια του κ. Δημ. Πλατή), ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ευάγγελος Καραμανές, ο πολιτευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κ. Θανάσης Γλαβίνας.
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους η Διευθύντρια Πολιτισμού του ΟΠΑΝΔΑ κ. Ουρανία Μελιανού, η προϊσταμένη του Τμήματος Μουσείων, Συλλογών και Πολιτιστικών Χώρων του Δήμου Αθηναίων κ. Ελένη Χρονοπούλου, καθηγητές, εκπαιδευτικοί, η εκδότρια κ. Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, φίλοι της παράδοσης και Οσσαίοι που ζουν στην Αθήνα.
Comentarios