Η συνεργασία του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τον Σύλλογο Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» ολοκληρώνεται με το τέλος του 2019, με την παράδοση στον σύλλογο 21 εξαιρετικών έργων χαρακτικής, τα οποία δημιούργησαν οι φοιτητές, με πολύ αγάπη και ευαισθησία, για την Όσσα.
Η αρχή του project έγινε τον Απρίλιο του 2019 στη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης στην Όσσα τον ίδιο μήνα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΤΕΕΤ-ΠΔΜ και του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ και με το συντονισμό των καθηγητριών κ. Ελένης Γαβρά και Ζωής Γοδόση. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες γνώρισαν την Όσσα και συνέλεξαν υλικό, ώστε να υλοποιήσουν στη συνέχεια τις δύο ενότητες του project.
Στην πρώτη ενότητα του project οι φοιτητές του ΤΕΕΤ, αφού κατέγραψαν μοτίβα από κεντήματα και υφαντά που βρίσκονται στη Λαογραφική Συλλογή Όσσας και μετά από προεργασία και συναντήσεις με τις καθηγήτριες του ΤΕΕΤ Ζωή Γοδόση και Σοφία Παπαδοπούλου, κατέληξαν στην πρόταση για την υλοποίηση τοιχογραφίας στον εξωτερικό τοίχο του παλιού Τσαγκαράδικου τον Ιούνιο του 2019, με την επίβλεψη της καθηγήτριας Σοφίας Παπαδοπούλου και την ανάληψη των εξόδων και της φιλοξενίας εξολοκλήρου από τον Σύλλογο Οσσαίων.
Στη δεύτερη ενότητα με βάση και πάλι το συγκεκριμένο υλικό στο πλαίσιο των μαθημάτων του Εργαστηρίου Χαρακτικής, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Σοφίας Παπαδοπούλου, δημιουργήθηκαν χαρακτικά τα οποία ολοκληρώθηκαν στη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου του 2019-2020. Στην υλοποίηση των χαρακτικών συμμετείχαν οι: Βίκυ Ζολώτα, Ρόμαν Ζουέβ, Πλάτων Κουρής, Νέλα Κωνσταντίνου, Κατερίνα Μπακογιάννη, Βασίλης Σέντζας, Λητώ Στρατηγοπούλου.
Ο Σύλλογος Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» χαίρεται ιδιαίτερα για την άριστη και εποικοδομητική αυτή συνεργασία, αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και ευχαριστεί από καρδιάς τους φοιτητές και τις καθηγήτριές τους. Τέτοιου είδους συνεργασίες φέρνουν σε επαφή τους φοιτητές, αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους της Όσσας, με την παραδοσιακή κληρονομιά και δημιουργούν νέους τρόπους πρόσληψής της μέσα από την επεξεργασία των στοιχείων της στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός σύγχρονου εικαστικού έργου.
Comments