Η οικογένεια Χριστόδουλου και Αντωνίου Παπά, υποδηματοποιών, περί το 1920.
Η οικογένεια Παπά εγκαταστάθηκε στην πόλη της Δράμας, διατηρώντας αξιόλογα εργαστήρια-μαγαζιά παραγωγής και διάθεσης παπουτσιών.
Χαρακτηριστικές είναι οι γυναικείες ενδυμασίες, αστικού τύπου, με τα φαρδιά ψηλόμεσα φουστάνια, καμωμένες από στόφα και βελούδο.
(Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο της Μαρίας Κάτση-Μήλλιου)
«...Σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας, τόσο στις πόλεις (Βέροια, Νάουσα, Σιάτιστα, Κοζάνη, Καστοριά) όσο και σε χωριά και κωμοπόλεις (Μπλάτσι) αλλά και στους Θρακιώτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στον Έβρο (από το Ορτάκιοϊ) απαντάται συχνά το μεσάτο φόρεμα με τη φαρδιά σουρωτή φούστα δυτικής επίδρασης, με ή χωρίς ποδιά, συχνά φτιαγμένη από πολύτιμη εισαγόμενη στόφα. Το φόρεμα αυτό υιοθέτησαν και οι Βλάχοι της Πίνδου.
Παρόμοιο τύπο κλειστού ως επάνω, κάπως ψηλόμεσου φορέματος με επίρραπτες βελούδινες ταινίες στο στήθος, τα μανικέτια και τον ποδόγυρο συναντά κανείς στα χωριά της περιοχής Λαγκαδά (Σοχός, Όσσα), στη Νιγρίτα Σερρών και σε χωριά της Πιερίας...»
(βλέπε: Νέλλη Μελίδου-Κεφαλά, κοινωνική ανθρωπολόγος, πρώην Δ/ντρια Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ., στο ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, 14/5/2000)
Comments