top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΣύλλογος Οσσαίων

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΣΣΑΙΩΝ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΛ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Έγινε ενημέρωση: 14 Ιουλ 2022

Μία μοναδική εκδρομική και πολιτισμική εμπειρία στη Ν. Γαλλία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι χορευτές του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα», στην Γαλλική πόλη Αρλ (Arles), συμμετέχοντας στις ετήσιες εκδηλώσεις “Pegoulado 2022” και στο “La Fête du Costume” (Φεστιβάλ Κοστουμιών), που πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 1-3 Ιουλίου 2022.


Η πρόσκληση ήρθε από τον Σύλλογο Reneissènço Assouciacioun Culturalo Prouvençalo της Αρλ, ως ανταπόδοση της πρόσκλησης και φιλοξενίας που είχαν αντίστοιχα στην Όσσα από τον Σύλλογο Οσσαίων, τον Ιούνιο του 2019, στα πλαίσια της «21ης Γιορτής Κερασιού Όσσας».


Μετά από πολύωρο οδικό και ακτοπλοϊκό ταξίδι, η αποστολή έφτασε στην Αρλ τα ξημερώματα της Παρασκευής 1 Ιουλίου, όπου τακτοποιήθηκε στον ξενώνα φιλοξενίας και αμέσως μετά έγινε η εγκάρδια υποδοχή από τους Γάλλους φίλους, με κεράσματα, γαλλική σαμπάνια και τραγούδι. Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το Musée de l'Arles et de la Provence antiques, όπου μέσα από τα εκθέματά του γνωρίσαμε την ιστορία της Προβηγκίας. Επιστρέφοντας στον ξενώνα, ξεκίνησε η προετοιμασία για την ετήσια εκδήλωση “Pegoulado 2022”. Μία μεγάλη εκδήλωση που ξεκινά με παρέλαση όλων των συλλόγων της Προβηγκίας, με τοπικές ενδυμασίες, μουσικές και δρώμενα της αγροτικής ζωής, που κατέληξε στην κεντρική πλατεία Δημοκρατίας της πόλης, παρουσία του Δημάρχου της Αρλ. Ο Σύλλογος Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα», ως τιμώμενος σύλλογος από την Ελλάδα, παρουσίασε έναν παραδοσιακό χορό με τις τοπικές ενδυμασίες της Όσσας και συμμετείχε με όλους τους συλλόγους στον κοινό κύκλο του χορού της πλατείας.


Η δεύτερη μέρα περιελάμβανε ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στο Ρωμαϊκό Νεκροταφείο, στην Αρένα, στο Cryptoportiques du Forum και στην ανοιχτή αγορά της Αρλ. Κάναμε τη βόλτα μας, ήπιαμε τον καφέ μας και νωρίς το απόγευμα παρουσιάσαμε στο κιόσκι του κεντρικού δρόμου της Αρλ ένα πρόγραμμα παραδοσιακών χορών της Μακεδονίας, παρουσία των φίλων του συλλόγου Reneissènço, κερνώντας τους ταυτόχρονα το ελληνικό παραδοσιακό ουζάκι…με στραγάλια και σταφίδες, το οποίο προσέφεραν οι Οσσαίοι σε γλέντια και καλέσματα!


Εάν κάτι μας συγκίνησε περισσότερο σ’ αυτή την αποστολή-εκδρομή ήταν η εγκάρδια φιλοξενία της Λένας Πάρτσιου και του Γιώργου Βακουφάρη, οι οποίοι όχι μόνο μας αγκάλιασαν με την ειλικρινή αγάπη τους αλλά -το απόγευμα του Σαββάτου- άνοιξαν το σπίτι και τον κήπο τους με την καρδιά τους για να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν όλη την αποστολή μας, μαζί με τις κυρίες και τους κυρίους του συλλόγου Reneissènço, δημιουργώντας μια υπέροχη ατμόσφαιρα και ένα αξέχαστο βράδυ!!!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» είχε ετοιμάσει μια σειρά δώρων για όλους, με χειροποίητα προϊόντα Όσσας, αλλά και από ένα ζωγραφικό έργο για το σπίτι της Λένας, για την Marie-Hélène Michon και τον γαλλικό σύλλογο. Ακολούθησε ένα υπέροχο γεύμα, με Ισπανική παέλια, ντόπιο κρασί και τυρί Προβηγκίας, χορό και τραγούδι!Το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ είναι πολύ λίγο για να περιγράψει τον ενθουσιασμό και την εκτίμησή μας για ό,τι έκαναν για εμάς η Λένα, ο Γιώργος, η Σόφη και όλοι οι φίλοι του Reneissènço!!!


Το πρωί της Κυριακής επισκεφθήκαμε τον παραδοσιακό και διατηρητέο οικισμό Les Baux-de-Provence, χτισμένο στην περιφέρεια της Αρλ, σε μια κατάφυτη πλαγιά που εναλλασσόταν με ελαιώνες και εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς. Ένα πανέμορφο χωριό, με λιθόστρωτα καλντερίμια, παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, γραφικά μαγαζάκια, καφέ και πολυτελή εστιατόρια.


Επιστρέφοντας στον ξενώνα, ξεκίνησε η προετοιμασία μας για την μεγάλη παρέλαση-εκδήλωση της πόλης, αφιερωμένη στην ιστορία των τοπικών ενδυμασιών της Προβηγκίας, με τίτλο “La Fête du Costume”. Από νωρίς το απόγευμα συγκεντρώθηκαν, μπροστά από την την Notre-Dame-de-la-Major και απέναντι από την Αρένα, πλήθος κόσμου φορώντας τις τοπικές τους ενδυμασίες από τον 18ο αιώνα μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα. Μια εντυπωσιακή εικόνα που σε πηγαίνει χρόνια πίσω στην ιστορία και την ατμόσφαιρα άλλων εποχών. Εντυπωσιακές τουαλέτες, ακριβά υφάσματα, καπέλα, κοσμήματα και εξαρτήματα. Μικροί και μεγάλοι, νέοι και ηλικιωμένοι -όλη η πόλη-, συμμετείχαν στο γεγονός της χρονιάς! Η παρέλαση ξεκίνησε με την μπάντα της πόλης να προπορεύεται και ακριβώς από πίσω πρώτο το χορευτικό του Συλλόγου Οσσαίων και στη συνέχεια όλα τα άλλα σχήματα να ακολουθούν. Η παρέλαση κατέληξε στο Ρωμαϊκό Θέατρο, όπου προς μεγάλη μας τιμή το χορευτικό της Όσσας, εκπροσωπώντας για πρώτη φορά την Ελλάδα, «άνοιξε» τις εκδηλώσεις με τον παραδοσιακό σκόρπιο Μακεδονικό χορό «Έντεκα» ή «Αϊβασιλιάτικο», καταχειροκροτούμενοι από τους χιλιάδες θεατές! Τα ονόματα της Όσσας και της Ελλάδας αντήχησαν δύο φορές μέσα στο κατάμεστο από κόσμο αρχαίο θέατρο της Αρλ!

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, όχι μόνο για το χορευτικό μας, αλλά και για την επάξια εκπροσώπηση της χώρας μας μέσω της Όσσας και του συλλόγου μας!!! Η βραδιά έκλεισε με κέρασμα του συλλόγου Reneissènço στον ξενώνα μας, με ανταλλαγή δώρων, με χορό, τραγούδι και με αμοιβαίες υποσχέσεις να ξανανταμώσουμε με υγεία! 


Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου μας περίμενε και μια ακόμη έκπληξη… Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Προβηγκίας, η “LA PROVENCE”, στο δισέλιδο αφιέρωμά της στο Φεστιβάλ Κοστουμιών της Αρλ είχε τη φωτογραφία του χορευτικού μας από την παράσταση στο αρχαίο θέατρο!!! Το ίδιο και στην ηλεκτρονική της έκδοση, με τη σημείωση: “Dances, y compris grecques, au festival du costumes d’ Arles” (Χοροί, μεταξύ των οποίων και ελληνικοί, στο φεστιβάλ κοστουμιών της Αρλ)! Μέγιστη τιμή για εμάς…

Πριν ξεκινήσουμε και πάλι το μακρύ ταξίδι της επιστροφής, όλοι μαζί επισκεφθήκαμε το τουριστικό θέρετρο Saintes-Maries-de-la-Mer και την ιστορική εκκλησία της, πίνοντας τον καφέ μας στο γραφικό χωριό. Αποχαιρετήσαμε με συγκίνηση τις φίλες και τους φίλους της Αρλ, που πραγματικά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να μας φιλοξενήσουν και να αισθανθούμε άνετα και όμορφα τις μέρες που βρεθήκαμε στον τόπο τους!


Ένα ταξίδι που θα μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη και στην καρδιά μας, για όλα αυτά που ζήσαμε και βιώσαμε στην όμορφη πόλη της Αρλ και αγαπημένη του ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ, με τις υπέροχες εξοχές της και τον βαθύ σεβασμό των κατοίκων στις πολιτισμικές τους παραδόσεις και αξίες! 


Τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν θα γινόταν πραγματικότητα χωρίς τη βοήθεια της Λένας Πάρτσιου, του Γιώργου Βακουφάρη, της Marie-Hélène Michon και όλων των φίλων του Συλλόγου Reneissènço που μας αγκάλιασαν και μας φιλοξένησαν! Τους ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ για άλλη μια φορά από καρδιάς!!!


Τέλος, ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες χορευτές και συνοδούς, το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και τους οδηγούς μας, που παρόλες τις δυσκολίες του ταξιδιού, καταφέραμε να γίνουμε μια όμορφη και ζεστή παρέα, κρατώντας ψηλά την αστείρευτη καλή μας διάθεση και περνώντας ένα αξέχαστο ταξίδι!!! Φυσικά, την Μαρία Αρβανίτη που μας κράτησε πολλές φορές συντροφιά με την υπέροχη φωνή της…μέσα στο λεωφορείο, στα τραπέζια μας, στα γλέντια μας, στην Αρένα…!!!



135 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page