Η πιο γνωστή, εδώ και αιώνες, διάβαση της Νότιας Πίνδου που ενώνει τα χωριά του ορεινού όγκου του νομού Τρικάλων με την πεδιάδα της Θεσσαλίας, βρίσκεται στην καταπράσινη κωμόπολη της Πύλης, όπου και πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα», το Σάββατο 14 Μαΐου 2022.
Πρώτη μας στάση ο βυζαντινός ναός της Πόρτα Παναγιάς, χτισμένος τον 13ο αιώνα στη θέση αρχαίου ιερού της θεάς Αθηνάς. Με τη βοήθεια του φίλου και συντηρητή έργων τέχνης Περικλή Μητρονάτσιου, ξεναγηθήκαμε στο ναό και γνωρίσαμε την ενδιαφέρουσα ιστορία του. Πρόκειται για ένα περίτεχνο βυζαντινό μνημείο που χτίστηκε με τα αρχιτεκτονικά υλικά του αρχαίου ναού. Στο εσωτερικό της βυζαντινής εκκλησιάς με το μαρμάρινο τέμπλο, δύο ολόσωμες ψηφιδωτές εικόνες του Χριστού και της Θεοτόκου Βρεφοκρατούσας, είναι τοποθετημένες σε αντίθετες απ΄ότι συνηθίζεται στους ορθόδοξους ναούς θέσεις. Αριστερά της Ωραίας Πύλης βρίσκεται ο Χριστός και δεξιά η Παναγία.
Ακολουθώντας το λιθόστρωτο μονοπάτι δίπλα στον Πορταϊκό ποταμό φτάσαμε στο φημισμένο μονότοξο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα ή της Πόρτας, ένα από τα μεγαλύτερα γεφύρια της ορεινής Ελλάδας. Γεφυρώνει τα βουνά Κόζιακα και Ίτανο και μέχρι το 1936 ήταν το μοναδικό πέρασμα των κατοίκων στα ορεινά από και προς τον Θεσσαλικό κάμπο. Εκεί, κατηφορίσαμε στο ποτάμι και ήπιαμε τον καφέ μας, κουβεντιάζοντας κάτω από τα βαθύσκιωτα πλατάνια και τον ήχο του ποταμιού.
Αφήνοντας πίσω μας το γεφύρι και το ποτάμι, κατηφορίσαμε προς την κωμόπολη της Πύλης, όπου και γευματίσαμε σε τοπική ταβέρνα. Λίγο το κρασάκι και λίγο η καλή παρέα…, δεν άργησε να στηθεί ένα αυτοσχέδιο γλέντι, σε ρυθμούς Θεσσαλικούς και Μακεδονικούς…
Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με καφεδάκι στην όμορφη πόλη των Τρικάλων και με την υπόσχεση για μια επόμενη ταξιδιωτική εμπειρία!
Ευχαριστούμε τον Περικλή Μητρονάτσιο και την Κατερίνα Καψάλη που μας συνόδευσαν, αλλά και για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσαν για την περιοχή!
Bình luận