Άλλη μια διπλωματική εργασία για τη διατηρητέα οικία Χατζή-Χατζηχριστάκη της Όσσας εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προστασία Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού», του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Η διπλωματική εργασία της Μηχανολόγου Μηχανικού κ. Θεοδώρας Χατζηκαλλία με θέμα: «Ένταξη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων στη διατηρητέα οικία Χατζή – Χατζηχριστάκη στην Όσσα Λαγκαδά», παρουσιάστηκε την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024 και έλαβε τις καλύτερες εντυπώσεις των Επιβλεπόντων Καθηγητών (Μ. Δούση, Ι. Ταυλάριος) και της Επιτροπής (Μ. Δούση, Μ. Νομικός, Αλ. Αλεξοπούλου), για την εμπεριστατωμένη και λεπτομερή δουλειά που πραγματοποιήθηκε.
Η εργασία αυτή αποτελεί συνέχεια των δύο προηγούμενων διπλωματικών που παρουσιάστηκαν και αφορούσαν την τρισδιάστατη αποτύπωση του κτιρίου και την πρόταση αποκατάστασης-επανάχρησης του μνημείου ως παραδοσιακού ξενώνα φιλοξενίας. Έρχεται έτσι να συμπληρώσει μια νέα προοπτική διάσωσης και ανάδειξης του μνημείου, μέσα από τη νεανική και σύγχρονη ματιά των μεταπτυχιακών φοιτητών του Α.Π.Θ., οι οποίοι με την καθοδήγηση των άξιων καθηγητών τους διατυπώνουν ρεαλιστικές προτάσεις επανάχρησής του.
Ευχόμαστε θερμά συγχαρητήρια στην κ. Χατζηκαλλία για την υπέροχη εργασία της και καλή σταδιοδρομία! Επίσης, ευχαριστούμε τον κ. Ταυλάριο για τη συνεργασία του!
ΥΓ.: Η περίπτωση διάσωσης της οικίας Χατζή-Χατζηχριστάκη, ενός από τα παλαιότερα και χαρακτηριστικότερα παραδείγματα παραδοσιακής κατοικίας του αγροτικού χώρου του 19ου αιώνα, αποτελεί ένα «μελανό» σημείο για τον οικισμό της Όσσας και για τον τρόπο που αυτό αντιμετωπίστηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κατοχή του οποίου ανήκει (Δήμος Λαγκαδά). Μετά από 2 μελέτες αποκατάστασης (2004 και 2010) ως χρήση «Τοπικού Μουσείου» και μετά τις πρόσφατες εξαιρετικές διπλωματικές εργασίες που εκπονήθηκαν από το Α.Π.Θ. θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία πλέον δικαιολογία άλλης καθυστέρησης της ανάδειξης του μοναδικού αυτού μνημείου. Η κατάσταση του κτιρίου εάν όχι απογοητευτική έχει περιέλθει σε οριακή κατάσταση διατήρησης που δεν τιμά κανέναν…
Πολύ μελάνι χύθηκε…, χρήματα, εργατοώρες, συναντήσεις, έγγραφα, εμπλοκή ανθρώπων, φορέων και υπηρεσιών… Η αλήθεια είναι ότι το μνημείο καταρρέει κυριολεκτικά και η προσεκτική υποστύλωσή του αποτελεί μονόδρομο έως ότου ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Comments