top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΣύλλογος Οσσαίων

Στερέωση και αποκατάσταση του λιθόκτιστου περιβόλου του ναού των Ταξιαρχών

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και αρμολόγησης του λιθόκτιστου περιβόλου του ναού των Ταξιαρχών, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης (ΕΦ.Α.ΠΕ.Θ.) του Υπουργείου Πολιτισμού.


Ο περίβολος που διατηρείται βόρεια, ανατολικά και νότια του ναού είχε από χρόνια αρχίσει να εμφανίζει φθορές, αποσαθρώσεις κονιαμάτων και καταπτώσεις λίθων, ενώ είχε δεχθεί κατά καιρούς άτεχνες επί τω πλείστον επεμβάσεις, οι οποίες σταδιακά πλέον αποκαθίστανται, έτσι ώστε να επανέλθει στην αρχική του μορφή. 


Οι εργασίες πραγματοποιούνται τμηματικά -εσωτερικά και εξωτερικά- και θα συνεχιστούν μελλοντικά με την αποκατάσταση της δυτικής πλευράς (εισόδου) που έχει καταστραφεί σε παλαιότερο χρόνο, καθώς και με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να αποδοθεί και πάλι η μορφή και η εικόνα που αρμόζει στο σημαντικό αυτό ιστορικό μνημείο της Όσσας και της περιφέρειας Θεσσαλονίκης.


Η Κοινότητα Όσσας και ο Σύλλογος Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» ευχαριστούν θερμότατα την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, την Προϊσταμένη αρχή και το προσωπικό της Εφορείας για τη μέριμνα που επιδεικνύουν στο μνημείο, καθώς και για την αγαστή συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα. Ευελπιστούμε στη συνέχιση αυτής της συνεργασίας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του μνημείου συνολικά, να ερευνηθούν περαιτέρω οι ιστορικές του φάσεις και να αναδειχθεί και πάλι όλη η ομορφιά και η αυθεντικότητά του.


Ο μεταβυζαντινός ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Όσσας (ανακαινισμένος το 1804) αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο της περιφέρειας Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, με πλούσιο ζωγραφικό και ξυλόγλυπτο διάκοσμο, έργα Ηπειρωτών και Δυτικομακεδόνων μαστόρων, αλλά και τοπικών εργαστηρίων όπως αυτό των Κουλακιωτών ζωγράφων. Αναμφίβολο είναι ότι η απόδοση του ναού, συντηρημένου και αποκατεστημένου, στις νεότερες γενιές αποτελεί μια παρακαταθήκη για το μέλλον και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου!


45 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page