Τα υφαντά της Όσσας στην Αθήνα!

Και ναι!!!

Η Όσσα κατάφερε να φτάσει στο κέντρο της Αθήνας και να εκθέσει στο κοινό όλης της Ελλάδας τα υπέροχα αριστοτεχνικά κατασκευασμένα υφαντά των γυναικών της!

Στο αρχοντικό σπίτι της πρώτης Ελληνίδας λαογράφου, Αγγελικής Χατζημιχάλη!

Γιατί όταν αγαπάς τον τόπο σου, πιστεύεις σε αυτό που κάνεις και έχεις όλο το χωριό σύμμαχο…τότε μπορείς να τα καταφέρεις!!!

Ένας μικρός σύλλογος, ενός ορεινού χωριού της Βόρειας Ελλάδας, υποδέχεται το κοινό και προβάλει την κληρονομιά του, με πρόγραμμα, με συνέπεια, με σοβαρότητα και ήθος! Με πολύ δουλειά και αφιέρωση προσωπικού χρόνου και με μοναδικούς συμπαραστάτες τα μέλη του και τους κατοίκους, που ξέρουν να στηρίζουν και να προχωρούν ομαδικά, συλλογικά και προπάντων εθελοντικά!!!

Και όπως η Αγγελική Χατζημιχάλη μόνη της πορεύτηκε στους δρόμους της έρευνας και της λαογραφίας, έτσι και ο Σύλλογος Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» κατάφερε μόνος να δημιουργεί και να εργάζεται, στηριζόμενος αποκλειστικά στα δικά του πόδια, στον οβολό των μελών του και στις δικές του δυνάμεις! Γιατί όσο απλό αν ακούγεται το εγχείρημα αυτό, δεν ήταν καθόλου έτσι… Χρειάστηκαν μέρες και ώρες εργασίας, συλλογής, συγκέντρωσης, ταξινόμησης, καταγραφής και φωτογράφισης των υφαντών, μετακινήσεων, συνεννοήσεων και εξόδων για να είμαστε σε θέση σήμερα να τα εκθέτουμε και να τα θαυμάζουμε σε μια μοναδική έκθεση!

Και θα συνεχίσουμε…την έρευνα και την καταγραφή του σπάνιου και πολύτιμου αυτού υλικού, προκειμένου να το παρουσιάσουμε στο μέλλον σε μια ολοκληρωμένη έκδοση-λεύκωμα, ως αντίδωρο στις γυναίκες υφάντρες της Όσσας, στους προγόνους μας, αλλά και ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές!