Μια πολύ ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο: «Καταναλώνοντας υλικότητες: Αντικείμενα, διαδρομές και ιστορίες» συνδιοργάνωσαν το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).
Η Ημερίδα, που έλαβε χώρα διαδικτυακά την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021, περιελάμβανε μια πολυθεματική και πολυστρωματική συνομιλία της έννοιας της κατανάλωσης με τη χρήση και την επανάχρηση αντικειμένων. Μέσα σε αυτή τη διευρυμένη ανθρωπολογική, λαογραφική και μουσειακή οπτική η κατανάλωση εξετάστηκε όχι ως διαδικασία εγγενώς καταστροφική αλλά ως παραγωγική διαδικασία, εμπλεκόμενη στην αδιάκοπη παραγωγή πολιτισμού με απρόβλεπτες χρονικότητες και χωρικότητες. Μια συζήτηση για διαδρομές υλικοτήτων που συνθέτουν το παρελθόν και συγκροτούν το παρόν και το μέλλον.
Μεταξύ των εννέα πρωτότυπων παρουσιάσεων, ήταν και αυτή του Άγγελου Μήτσα, Συντηρητή έργων τέχνης και Γεν. Γραμματέα του συλλόγου μας, ο οποίος παρουσίασε το θέμα: «Ανοιχτό Μουσείο Αγροτικής Ζωής Όσσας. Ένα διαφορετικό τοπικό μουσείο γεννιέται και αναπτύσσεται στην Όσσα Θεσσαλονίκης». Η παρουσίαση ξεκίνησε με μια γνωριμία με την Όσσα, την ιστορία της και τον πολιτισμό της, ακολουθώντας στη συνέχεια η παρουσίαση της δράσης του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» με τη διαμόρφωση των τριών επισκέψιμων χώρων πολιτισμού και μνήμης (Λαογραφική Συλλογή, Παλαιό Παντοπωλείο, Παλαιό Τσαγκαράδικο) και το υπό εξέλιξη έργο LEADER «Το Κονάκι του παπουτσή». Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εθελοντική και ενθουσιώδης συμμετοχή των μελών του συλλόγου στο «αγκάλιασμα» αυτής της προσπάθειας, αλλά και το πως ένας τοπικός σύλλογος μπορεί με σοβαρές και συντονισμένες δράσεις να παρέμβει θετικά και ουσιαστικά στην πολιτιστική και κοινωνική αναβάθμιση μιας περιοχής, διασώζοντας και αναδεικνύοντας στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολιτισμικής του ταυτότητας.
Την εξαιρετική οργάνωση και επιστημονική επιμέλεια είχαν η Βάλια Κράββα, Επ. Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Δ.Π.Θ. και η Βασιλική Χρυσανθοπούλου, Επ. Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας του Ε.Κ.Π.Α., ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δ/ντής του Ε.Λ.Κ.Α. Καθηγητής Λαογραφίας του Δ.Π.Θ. Μανόλης Βαρβούνης.
コメント