top of page
Αναζήτηση
Εικόνα συγγραφέαΣύλλογος Οσσαίων

Το «Δευτεριάτικο» νυφικό φόρεμα της Γεωργίας Δάφκου-Παπαθεμελή

Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στην Όσσα τα μέλη του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Δοξάτου Δράμας, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Όσσα και γνώρισαν από κοντά την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας, επισκεπτόμενοι τους εκθεσιακούς χώρους του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» και τους δύο ναούς του χωριού.


Η Πρόεδρος του συλλόγου Δοξάτου, κα Μαρία Ζαφειρόπουλου, κατά την ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο συλλόγων μας προσέφερε -μεταξύ άλλων- το Λεύκωμα «Αστικές Ενδυμασίες του Δοξάτου. Χαράς Ενθυμήματα» (Δοξάτο, Μάιος 2016). Στον χαιρετισμό του συλλόγου διαβάζουμε: «Το εκδοτικό αυτό εγχείρημα καταθέτει ένα πολύτιμο απόθεμα μνήμης ανεκτίμητης αξίας. Οι πρωτότυπες και ανέκδοτες φωτογραφίες αποτυπώνουν μια «προσωπογραφία» του Δοξάτου, από την τελευταία εικοσαετία του 19ου αιώνα έως την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα.».


Ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς τους Οσσαίους είναι ότι στη σελ. 45 του λευκώματος παρουσιάζεται φωτογραφική λεπτομέρεια αυθεντικής παραδοσιακής φορεσιάς της Όσσας, η οποία ανήκε στην Οσσαία Γεωργία Δάφκου-Παπαθεμελή, εγκατεστημένη στο Δοξάτο Δράμας, όπως και άλλες οικογένειες Οσσαίων υποδηματοποιών που είχαν μετοικίσει σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.


Η φωτογραφία φέρει τη σημείωση «Το Δευτεριάτικο νυφικό φόρεμα της Γεωργίας Δάφκου-Παπαθεμελή, 1910.» και απεικονίζει την χαρακτηριστική αστική γυναικεία ενδυμασία της Όσσας (Βυσσώκας) σε σκούρο μπλε χρώμα από ακριβό μεταξωτό ύφασμα με «διάφανα» τριαντάφυλλα στο ίδιο χρώμα και με βαμβακερή λουλουδάτη δαντέλα γύρω από το λαιμό και στο άνοιγμα του στήθους. Συνήθως, η γυναικεία φορεσιά έφερε μαύρο βελούδο στο τελείωμα των μανικιών και του ποδόγυρου (που όμως στην φωτογραφία δεν φαίνεται), ενώ το σύνολο συμπληρωνόταν με τη μεταξωτή ή βελούδινη ποδιά, το τσόχινο κοντογούνι, τη μαντήλα στο κεφάλι και στη μέση και τα διάφορα κοσμήματα της νύφης στο στήθος και στα χέρια. Η φορεσιά είναι πολύ πιθανό να ράφτηκε στην Όσσα λίγο πριν τον γάμο ή από τις γυναίκες της οικογένειας στο Δοξάτο.


Ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Δοξάτου για τη δωρεά του εξαιρετικού λευκώματος και για τη γνωστοποίηση αυτού του πολύτιμου ενδυματολογικού κειμηλίου των Οσσαίων της Δράμας.


Α.Μ.


75 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


bottom of page