top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΣύλλογος Οσσαίων

Το Παλαιό Παντοπωλείο και το Παλαιό Τσαγκαράδικο Όσσας στην 1η Συνάντηση του Δικτύου Α.Π.Κ.

Στο πλαίσιο εορτασμού των 20 ετών από την υπογραφή της Σύμβασης της UNESCO για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς οργανώθηκε, με μεγάλη επιτυχία από το Υπουργείο Πολιτισμού, η τριήμερη 1η Συνάντηση του Δικτύου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023, στον φιλόξενο χώρο του Σεράφειου του Δήμου Αθηναίων, αποδεχόμενος την πρόσκληση της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙ.ΝΕ.ΠΟ.Κ.) του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» συμμετείχε με ιδιαίτερη χαρά στην παρουσίαση με τίτλο «Παλαιό Παντοπωλείο και Παλαιό Τσαγκαράδικο. Η αναβίωση των παραδοσιακών επαγγελμάτων ως αφορμή για ένα δίκτυο μνήμης, γνώσης και παράδοσης στην Όσσα Θεσσαλονίκης.».


Μεταξύ πολύ σημαντικών δράσεων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, φορέων και συλλόγων από όλη την Ελλάδα, ο Άγγελος Μήτσας και η Σοφία Καραϊωάννου, Γεν. Γραμματέας και Πρόεδρος αντίστοιχα του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα», είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ένα περίγραμμα της ιστορίας της Όσσας και των δράσεων του Συλλόγου Οσσαίων με ιδιαίτερη αναφορά στην επανάχρηση και αναβίωση του Παλαιού Παντοπωλείου και του Παλαιού Τσαγκαράδικου, αλλά και στο υπό εξέλιξη έργο «Το Κονάκι του Παπουτσή»!


Στόχος της Συνάντησης και του εορταστικού τριημέρου ήταν η γνωριμία με την αξιόλογη δουλειά κοινοτήτων φορέων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η ανταλλαγή ιδεών και κατ’ επέκταση η θεμελίωση βάσεων για νέες συνεργασίες.


Ευχαριστούμε θερμά τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ. -ιδιαίτερα την κ. Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου και τον κ. Ιωάννη Δρίνη- για τη δυνατότητα που μας δόθηκε να παρουσιάσουμε το έργο μας, αποτελώντας ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς να παραβρεθούμε σε μια τόσο αξιόλογη και ενδιαφέρουσα Συνάντηση, ανάμεσα σε ανθρώπους και φορείς του Πολιτισμού με κοινούς στόχους και προβληματισμούς από όλη την Ελλάδα! Για το σύλλογό μας αποτελεί άλλη μια πανελλαδική αναγνώριση του πολύπλευρου έργου και της δράσης του, που μας τιμά ιδιαίτερα, μας οπλίζει με περισσότερη ευθύνη και μας ανοίγει ορίζοντες για νέες στοχευμένες δράσεις και συνεργασίες!


Ευχαριστούμε, επίσης, την κ. Ανδρομάχη Οικονόμου εκ των συντονιστών της ενότητας «Δράσεις Ανάδειξης», καθώς και την κ. Αικατερίνη Καμηλάκη και τον κ. Ευάγγελο Καραμανέ του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών που είχαμε τη χαρά να τους έχουμε κοντά μας, όσο και για τις πάντα ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές επισημάνσεις τους!


Ο Σύλλογος Οσσαίων ευχαριστεί θερμά το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και τον αντιπρόεδρό του κ. Δημήτρη Χατζή για τη δωρεάν μετακίνησή μας στην Αθήνα, όπως και τους Οσσαίους των Αθηνών που μας τίμησαν με την παρουσία τους!


63 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page